Święcenie pokarmów wielkanocnych

Aktualności Kościół

Święcenie pokarmów wielkanocnych to jeden z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych zwyczajów w Kościele. Nawiązuje on do słów św. Pawła Apostoła:
„Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie – wszystko na chwałę Bożą czyńcie” (1 Kor 10,31).

Spożywanie posiłków to nie tylko codzienna czynność, ale także święty moment – dlatego modlimy się zarówno przed, jak i po jedzeniu. A gdy zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego, przynosimy do kościoła pokarmy, by prosić Boga o błogosławieństwo dla nas i naszych domów.

W Wielką Sobotę zgromadziliśmy się, aby w naszym kościele przeżywać piękny i głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji obrzęd święcenia pokarmów. Wierni przybywali z pięknie przygotowanymi koszyczkami, wypełnionymi jajkami, chlebem, solą, wędliną i barankiem – symbolami życia, odkupienia i nadziei.

To niezwykłe spotkanie było nie tylko przygotowaniem do świąt Zmartwychwstania Pańskiego, ale także okazją do rodzinnej modlitwy i radosnego dzielenia się wiarą oraz tradycją.

______________________

ks. dr hab. n. hum. prof. WSIiU Jacek Stasiak

dr h.c. multi,

Kościół św. Stanisława Kostki

Aleksandrów Łódzki, pl. T. Kościuszki 13

www.ksstasiak.pl